GQ Electronics Technical Support Forum


GQ Electronics Technical Support Forum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 GQ Electronics Forums
 GQ Geiger Muller Counter
 COM # port error
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 03/14/2016 :  19:13:44  Show Profile  Reply with Quote
Hi, after using my GMC300 for over 3 year 24/7 i see i now have COM3 port error. tried other port #'s and get the same thing. Did my GMC300 finally die? What would be the best method to properly test the USB port?
Thanks

Give those people air!
Reply #1

Nudnik

40 Posts

Posted - 03/15/2016 :  01:13:01  Show Profile  Reply with Quote
Are you using windows? An automatic windows update could possibly cause that by updating the rs232/USB driver to an incompatible version.
Have yout tried, reinstalling the driver from this webiste?

http://www.gqelectronicsllc.com/downloads/download.asp?DownloadID=41

Go to Top of Page
Reply #2

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 03/15/2016 :  16:32:33  Show Profile  Reply with Quote
I looked at this driver and it didn't do anything. I use the prolific usb to serial drivers and have worked fine. Plus i have other devices that use this driver and they are still working. I really think my GMC300 went south. I'd sure hate to buy a new one. :(

Give those people air!

Edited by - jokeraces on 03/15/2016 16:33:30
Go to Top of Page
Reply #3

Nudnik

40 Posts

Posted - 03/16/2016 :  04:06:24  Show Profile  Reply with Quote
Just realized, I pointed you to the wrong driver (ftdi). The prolific driver for the gmc300 is here: http://www.gqelectronicsllc.com/downloads/download.asp?DownloadID=60
Other devices may work with a newer driver but your gmc300 probably not.
Try different ports as well. Sometimes USB devices refuse to work on specific ports while on other ports they work.
Go to Top of Page
Reply #4

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 03/17/2016 :  15:46:29  Show Profile  Reply with Quote
Thanks nudnik but that didn't work. I climbed up on the roof today and checked out the unit. Replaced the battery even though it should draw its current from the USB cable. The GMC-300 seems to be working fine but it has lost its communications via the USB port. I tested with another USB cable and computer, no communications..

I tried a factory reset and still no communications. Not sure if i did it right. what is the proper procedure? i selected "yes" and thats as far as it goes.

Now What?

Give those people air!

Edited by - jokeraces on 03/17/2016 15:50:22
Go to Top of Page
Reply #5

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 03/23/2016 :  16:41:38  Show Profile  Reply with Quote
Well at this point i guess i'm tossing my GQ gmc-300 in the trash.
is it considered hazardous waste?

Give those people air!
Go to Top of Page
Reply #6

Nudnik

40 Posts

Posted - 03/24/2016 :  06:32:32  Show Profile  Reply with Quote
No, it is not. It's just electronics.
have you tried to get in touch with the seller by mail? Maybe repair is an option?
Go to Top of Page
Reply #7

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 03/24/2016 :  17:54:54  Show Profile  Reply with Quote
Isn't this forum hosted by the seller of this product? I was hoping they might step in and join the conversation.
I bought the 300 from this website, i also developed a php program for it offered for free here in downloads, and have given the seller free advertisement with a link from my webpage. It seems it is now broken, but.... When i get some time i plan on climbing back up on the roof and taping on the unit with a sledge hammer to see if i can fix it.

Give those people air!
Go to Top of Page
Reply #8

ZLM

1046 Posts

Posted - 03/25/2016 :  11:06:08  Show Profile  Reply with Quote
Your GMC-300 is made 3 year ago and now the new GMC-300E Plus used CH340 USB chip. Which has better compatibility on Windows driver and better hardware stability.

There are more than one factors can cause the comport fail. If you did not change any thing in Windows, then most likely the problem is related to the hardware. It seems your GMC-300 installed on your roof for 3+ years. The USB cable may be need to be checked as well as all contacting pints.

Thank you for sharing your software.

You can send the unit back for the service. Write to support@gqelectronicsllc.com for the service.
Go to Top of Page
Reply #9

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 03/26/2016 :  04:14:41  Show Profile  Reply with Quote
I ordered a new usb cable to give it one last chance. I'll try this and check the pins on the unit.

Give those people air!
Go to Top of Page
Reply #10

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 03/28/2016 :  17:31:10  Show Profile  Reply with Quote
Well that didn't work. I replaced the cable - B¨ g?ngzu˛
Guess i need to replace it, special price for me? :)

Give those people air!
Go to Top of Page
Reply #11

ZLM

1046 Posts

Posted - 03/28/2016 :  22:09:19  Show Profile  Reply with Quote
Please write to support@gqelectronicsllc.com.
Go to Top of Page
Reply #12

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 04/03/2016 :  17:03:22  Show Profile  Reply with Quote
I did thank you so much. I assume the GMC320e use the same prolific serial to usb driver correct?

Thanks again

Give those people air!
Go to Top of Page
Reply #13

jokeraces

USA
24 Posts

Posted - 04/06/2016 :  15:54:43  Show Profile  Reply with Quote
Installed new 320, added the provided serial to usb driver and it worked like a charm. What is the bit rate supposed to be on the 320 plus?
Thank you
racers.net/radiation/geiger.htm

Give those people air!

Edited by - jokeraces on 04/06/2016 16:01:39
Go to Top of Page
Reply #14

ZLM

1046 Posts

Posted - 04/06/2016 :  19:30:08  Show Profile  Reply with Quote
The new GMC-320Plus uses CH340 as USB chip. The driver has no problem on all Windows.

The GMC-320 default baud rate is 115200. However, i can be set to other rate.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
GQ Electronics Technical Support Forum © Copyright since 2011 Go To Top Of Page
Generated in 0.08 sec. Snitz Forums 2000